Det er med andre ord sjældent de “hårde” forhold i forbindelse med salg af virksomhed — såsom skattemæssige eller juridiske forhold — der har størst betydning for en virksomhedsejer med en virksomhed til salg.
Netop identifikation af de mest oplagte købere til virksomheden og efterfølgende vurdering af, hvilken værdi virksomheden vil have for den pågældende køber, er de områder, hvor virksomhedsmægleren beviser sit værd.
En anden væsentlig del af Lucas & Partneres aktiviteter er frasalg af datterselskaber eller forretningsområder på vegne af mellemstore eller store koncerner.
Salg af virksomhed gennemløber typisk følgende faser:
- Indledende afklaring af aftalegrundlag mellem sælger og rådgiver.
- Vurdering af virksomhedens forventede salgsværdi til de forskellige grupper af køberemner under hensyntagen til de gunstige og ugunstige sider ved virksomheden, som en mulig køber vil påpege.
- Overvejelser om rette tidspunkt mht. økonomi, organisation, skat mv. for salg af virksomheden.
- Udarbejdelse af præsentationsmateriale for virksomheden.
- Udvælgelse af specifikke køberemner til virksomheden, herunder en vurdering af disses interesse og eventuelle synergimuligheder ved at erhverve virksomheden.
- Enighed mellem rådgiver og sælger om hvilke emner, der prioriteres.
- Indledende “anonym” kontakt til køber(-e) – dvs. uden afsløring af hvilken virksomhed, der er tale om.
- Fremsendelse af fortrolighedserklæring til interesserede købere.
- Fremsendelse af kort beskrivelse af virksomheden til købere.
- Forhandling.
- Due diligence.
Hele forløbet sker i en tæt dialog mellem sælger og rådgiver og under iagttagelse af den dybeste fortrolighed. Rådgiver kontakter ikke køberemner, uden sælger er indforstået med dette.
Honorar til rådgiver består af et grundhonorar, der typisk er et fast beløb ved start af opgaven, og et succeshonorar, der er en procentdel af den samlede salgsværdi af virksomhed. Såfremt det ikke lykkes at sælge virksomheden, har klienten kun betalt grundhonoraret for at have sin virksomhed til salg.